4 Mart 2011 Cuma

VejetaryenliğinYararları- Sadık Hidayet

Çevirinin Mehmet Kanar tarafından yapıldığını hatırlayarak okumanız gerekiyor kitabı öncelikle. Anlam veremeyeceğiniz cümlelere karşı hazırlıklı olun.

Sadık Hidayet, güzel bir şey yapmaya çalışmış anladığım kadarıyla. Biraz zorlandım anlamakta, çünkü kötü çevirinin yanı sıra yetersiz deliller işimi zorlaştırdı. "Kitabın orijinalinde adı böyle geçiyor" diye olduğu gibi verilen isimlerin aslında kim olduğunu bulamamak ve gerçekte ne dediklerini bilemeyecek olmak beni üzdü. İsimlerden kim olduklarını çıkarmak mümkün olsa da nerede demişler öğrenemiyoruz. Hatta bazen kim demiş onu da bilmiyoruz. Keşke daha sağlam argümanlarla ortaya koysaydı söylemek istediklerini Sadık Hidayet.

"Konuya girmeden önce otoburluk alışkanlığından kaynaklanan zulüm ve yırtıcılığı göz önüne getirelim. Et yeme gereksinimi ya da lezzetinin her gün binlerce evcil hayvanın öldürülmesine neden olduğunu biliyor musunuz acaba?" (Sinirlenmemek mümkün değil. Hiç değilse "otobur" ne demek onu söyleseydiniz adamcağıza. Kitap boyunca öğrenemiyor.)

" Birazcık az hassas kalpleri olsa, kamu ve özel sektördeki mezbahalarda kesilen tüm hayvanların acizlik ve yakarış dolu bakışlarını, acılı inleyişlerini ve işkenceyi düşünseler canlıların etini yemekten nefret edeceklerdir."

"Doğal duygularımızı küçümseyip bunu yufka yürekli olduğumuz şeklinde yorumlamamalıyız. İnsanın öldürmekten nefret etme duygusu kadar doğal bir şey olamaz. Bunu hayvanlar algılayamazlar. Yaşamaya saygıyı ve insanın yaratılışında mevcut olan işkence ve mücadele özelliğini göz önünde bulundurmak gerek. Çünkü bunlardan daha şerefli bir şeyimiz yok."

"Darvin, Hekel, Huksley, Florens gibi büyük tabiat tarihi bilginleri bu konuda görüş birliği içindedirler ve her biri insanın meyve yiyen bir canlı olduğunu kanıtlamışlardır. (Bu satırların yazarının İnsan u Heyvan [İnsan ile Hayvan], Tahran, birinci baskı, s. 47-66 adlı eserine bakınız). " (Bu kısımda sanırım editöre de bir çift laf etmek gerekiyor.)"

"Vejetaryenlerin büyük önderlerinden olan Kolizos yazdığı kapsamlı kitapta şunları kanıtlar:
1. İnsan asla etobur bir hayvan değildir ve doğal olarak varlıkların en sakinidir.
2. Hayvanları öldürmek onun hata ve cinayetlerinin temelini oluşturur. Aynı şekilde hayvansal besinler onun çirkinleşmesine, hastalıkların erken gelmesine ve ömrünün kısalmasına neden olur.
3. Bu sapıklık onun gelecekteki yazgısını kirletmekte yani sonsuz bir yaşamı geriye atmaktadır."

"Çağdaş büyük yazarlardan Metterling, vejetaryenliğin üstünlüğünü bilimsel açıdan şöyle açıklar: "Ben, tanıdığım tüm vejetaryenlerin sağlıklarında önemli ölçüde iyileşme olduğunu, sanki boğucu eski bir zindandan kaçmışcasına zihinlerinin açıldığını tasdik ediyorum." (Bilimsellik konusunda bildiklerinizi unutun.)

"Sakin, iyi huylu ve cesur bir millet olan Japonlar tehlikeden ve ölümden korkmazlar ve vejetaryendirler."

Hiç yorum yok: