23 Nisan 2010 Cuma

Normal

Amy Bloom  ben normal değilsem, bu insanlar normal değilse nedir normal diye bir merakla insanların normal dışı olarak gördüğü transeksüel, heteroseksüel, hermafrodit ve "crossdressers" (Türkçe tek kelime ne diyebilirim bilemedim) ile görüşmüş.

Kadın iken erkek olan transeksüeller daha az medya malzemesi olduğu için haklarında daha az bilgiye sahibiz diye onlarla görüşmüş. İyi de yapmış. Bu kararı nasıl alıyorlar, süreç nasıl işliyor, onları ameliyattan sonra nasıl bir yaşam bekliyor gibi kafamızı kurcalayan sorular biraz biraz cevap buluyor.

Crossdresser bölümünde kadın elbisesi giyen heteroseksüel erkeklerle görüşmüş. Onların kadın elbisesi giyen homoseksüel erkeklerden daha çok tepki çektiği ve zorlandığını öğrenmek şaşırttı beni. Çünkü kadın elbisesi giyen homoseksüel erkekler de kadın elbisesi giyen heteroseksüel erkeklere tepki gösteriyorlarmış. Kardeşim heteroseksüelsin madem ne diye kadın elbisesi giyiyorsun diyorlarmış. Onlar ise heteroseksüel olsalar da, maskülen bir görüntüleri olsa da kıyafet konusunda kendilerini ne kadar feminen hissettiklerini anlatıyorlar. ilginç bir bilgi de erken yaşta annesini kaybeden erkeklerin buna meyilli olduğunu öğrenmek oldu.

Hermafroditlerle ilgili bölümde duygusal anlar yaşadım. Doğum sonrası ellerine verilen bebeğin durumunu açıklayamayan bir doktor var. Bilmiyoruz cinsiyetini, diyor. Gelişmemiş penis, fazla gelişmiş klitoris her şey olabilir diyor. Aile büyükleri bebeğin cinsiyeti ne diye soruyor. Sonra o çocuk büyüyor...

Bu kadını pek sevmesem de kitabı neler yaşadıklarını merak ettiğim insanlara dair biraz olsun fikir edinmemi sağladı.

1 yorum:

Burçe dedi ki...

ben foucault'ya katiliyorum, kesinlikle biz tanımladığımız ve bir yere normal/değil diye sinifladigimiz için mesela oldu bunlar, aydınlanmadan önceki metinlerde bir erkeğin bir kadınla ask yasaması ardindan başka bir erkeğe asık olması gayet normal bir dille anlatiliyor ve hikayedeki hiçbir karakter dehşete düşmüyorken, bu hale gelmiş olmamızın daha anlamlı bir açıklaması yok bence.