Kitabın adı A Comperative Study with the Old and New Testament diye devam ediyor, M. M. Al-Azami yazmış. Azami Hint asıllı, Suudi vatandaşı da olan, Ezher'de ve Cambridge University'de eğitim görmüş bir hadis uzmanı. Hadis kelimesinden sonra ne koyacağımı bilemedim açıkçası. Alim desem olmaz, uzman da çok yersiz yurtsuz duruyor orada ama idare edelim. Şu anda hala King Sa'ud Universitesinde imiş. Buradan zaten kitapta ne ile karşılaşacağımızı az çok tahmin edebiliriz de Cambridge kısmı biraz olsun değişikliğe sebep olmuş mu acaba dedim merakla.
Kitabın girişten sonraki bölümü İslam'ın başlangıç ve yayılma safhasını anlatıyor. Bu bölümde dikkat çeken bir başlık "Military Advanes in Syria". Başlığı görünce okuma sırasını değiştirdim tabi. Ciddi ciddi bunu anlatıp sonuç bölümünde neyse ki bu fetihlerin amacı Kuran ve sünneti götürmekti oralara diyerek konu ile bağlantısını kurmuş.
.Üçüncü bölüm vahye ayrılmışken dördüncü bölümde Kuran eğitimi, beşinci bölümde ise vahyin kayıt altına alınışı ve Kuran'ın düzenlenmesi anlatılmış. Daha sonra sırasıyla Kuran'ın yazılma aşaması, "Osman mushafı", Kuran'ın okunmasını kolaylaştırıcı etkenler olarak harakeler, ayet ve sure ayırıcıları gibi Kuran'a dair bilgilerden sonra önce Eski Ahit sonra da Yeni Ahit tarihsel olarak ele alınmış.
Son bölümde ise oryantalistlerin Kuran'a dair düşünceleri ve bu çalışmaları yapmak konusundaki motivasyonlarını anlatmış Azami. İyi yapmış, güzel yapmış da son dört bölüm boyunca karşılaştırmalı gidip "reddiye" yazıyor havasında olması çok iyi olmamış. Muhtemelen kitabın yazılma amacı da bu zaten ama beni rahatsız eden bir ton var orada.
Yalnız kitabın kapağı da sayfaları da o kadar yumuşak ve parlak ki en çok dokunarak severek okuduğum kitap bu oldu sanırım.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder