17 Şubat 2010 Çarşamba

Hasidism and Modern Man- Martin Buber

Martin Buber yazmış, Maurice Friedman çevirmiş bu kitabı. Arkadaşımın felsefe kitapları arasında gördüm onu birden. Bir yığın kitabın arasında da olsa, hepsinin cildi aynı da olsa onu seçmem zor olmadı. Sonra orada kaldığım günlerin sabahlarında uyanıp hemen onu açtım.

Hasidizm ne diye merak ederseniz Türkçe olarak pek bir şey yok, ama buradan İngilizce olarak okuyabilirsiniz.
Yazarımız, her yazar gibi bize önce nasıl Hasidî olduğunu anlatıyor. Çok tanıdık bir hikaye. Büyükbabasının yanında iken 14-15 yaşına kadar Mishna elinde büyüyor. Derken büyükbabanın yanından ayrılmak ve ergenlik döneminde olmak gibi etkilerle değişiyor. Sadece Hasidi olmakla değil Yahudi olmakla ilgili soruları da probleme dönüşüyor. Derken bir gün bir kitap okuyor ve hayatı değişiyor.

Kitap, yazarın yaptığı açıklamalar kadar anlattığı hikayeler ve aktardığı düşüncelerle çok kolay ve keyifli ilerledi. 

Aşağıdaki alıntılarda size tanıdık gelecek çok şey olacaktır eminim. Birini uzun uzun yazmak yerine Türkçe özetlemek istiyorum: Rabbi Bunam Rabbi Eizik'in hikayesini anlatmış. Eizik çok fakir fakat inançlı bir adammış.  Rüyasında biri ona diyor ki Prag'da kralın sarayına giden köprünün altında bir hazine var git onu bul. Bunu üç kez görünce rüyasında kalkıp gidiyor, ama bakıyor ki saray çok iyi korunuyor. Gardiyan gelip soruyor sonra hayır hemşehrim ne bakıp duruyorsun diye. O da rüyasını anlatıyor. Gardiyan gülüyor gülüyor gülüyor. Ooo diyor, rüyalara inanılsaydı öyle benim de gidip Rabbi Eizik'in (son of Yevelin) evinin altındaki hazinenin peşine düşmem gerekirdi. Rabbi Eizik çok dini bütün bir insan olarak hiç sesini çıkarmıyor hemen evine geri dönüp altındaki hazineyi çıkarıyor ve bir "House of Prayer" yaptırıyor babası adına.

"How about forgetting yourself and thinking others."

"Sweet suffering I receive you in love."

"Only his own way and not in any other can the one who strives perfect himself."

"God never does the same thing twice."

"Uniqueness is thus the essential good of men that is given to him to unfold."

"If it should happen to you that you see a sin or hear of one, seek your share in this sin and strive to set yourself to rights."

"The prescription for acquiring the love of God is love for Israel. He who truly has love for Israel can easily come in addition to love God."

Hiç yorum yok: