25 Mart 2010 Perşembe

What's Right with Islam is What's Right with America

Asma Society'nin bir süre faaliyetlerini yürüten Imam Feisal Abdul Rauf yazmış. Kitabı bana eşi Daisy Khan gel seni müftü yapalım teklifinde bulunduktan sonra hediye etmişti. Şartları çok iyiydi gerçi evet deseymişim hayatım bambaşka bir seyirde devam edebilirmiş ama ben yine çok mantıklı kararlar verememişim.

Imam Feisal ömrünü yahu biz de Amerika çocuğuyuz, biz de Batılıyız, olmasak bile insanız yani bizi de anlayın bizi de sevin diye çabalayarak geçiren birisi. Böyle anlatıyorum ama çok da başarılı bir isim bu konuda.

Kitaba gelince söylenmesi gereken ilk şey belki de ön sözün Karen Armstrong tarafından yazılması. Kitaptaki bölümlerin isimleri ise şöyle:

Common Roots (Neden birlikte olmamız lazım, ortak paydalarımız neler, İbrahimi dinler deyip de Hinduizm ve Budizm'i dışarıda bırakmak çok ayıp yapmayalım)
What's Right with Islam (Müslüman dediğin nasıl olur)
What's Right with America (Amerika'da sistem nasıldır, gerçekten özgür müyüzdür)
Where the Devil Got in the Details (Cihad nedir, terör nedir, bunu yapan Müslüman olamaz, Vahhabilik o kadar da kötü değil ürkmeyin)
 We're All History (E şöyle bir bakıyorum da sizin de geçmişiniz pek temiz değil)
 A New Vision for the Muslims and the West (Amerikalı Müslüman, Hristiyan, Yahudi vs birlikte yaşamak için ne yapacak)
On Pursuing Happiness (Gökten üç elma düştü)

İşin en ilginç kısmı kitabın sonundaki ekte Amerikan ordusundaki Müslümanlar'ın Afganistan ile savaşmaları için Yusuf Kardavi ve Mısır'dan üç isim tarafından verilmiş bir fetva yer alması.

Benim ise kitap hakkında düşündüklerim pek karmaşık. Sadece kitabı ve sadece üslubu, konuları bakımından değerlendirmeye kalktığımda çok kaliteli olmayan buna rağmen bir boşluğu kısmen doldurabilir diyorum. Kitabın içinde olduğu çalışmalara baktığımda ise evet buna ihtiyacı vardı bu insanların diyebiliyorum. Fetva için bile bunu düşünebilirim. Malum Nation of Islam etkisinin hala devam ettiği bir kesim var ve onlar için hayatın daha yaşanabilir kılınması kendileri içinde yaşadıkları topluma bu kadar düşman görmemeleri ile ilgili.
Onları da anlayayım bunları da anlayayım diye akademik gözle değerlendiremiyorum hiçbir şeyi. Merak eden olursa vereyim kitabı okusun.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

fetva kısmı çok ilginçmiş. bunu amerika istemiştir herhalde diye düşünüyorum mısırdan.